#dag65: De 6 kleuren van gezondheid
Heb ik al eens verteld dat ik een enorme zwak voor hele slechte programma's heb? Hoe slechter hoe beter. Toni & Tony, alles waarin mijn dorpsgenoot Barbie in voorkomt, Geer & Goor, Rondkomen in de Schilderwijk en ja... zelfs GTST; ik lik mijn vingers erbij af. En het is niet eens een guilty pleasure. Nee hoor, ik schaam me er niet voor. In mijn omgeving ben ik de ongekroonde Koningin der Pulp. Doorgaans steek je er he-le-maal niets van op. Dat is waarschijnlijk dan ook de reden waarom die hard exclusive publieke omroep kijkende snobs mij vaak minachtend aanstaren als ik vertel over mijn voorkeur voor het braaksel van de Nederlandse televisie. Maar soms, heel soms, leer je er dus wel iets van. Zo hoorde ik Robert Schumacher in Jouw vrouw, Mijn vrouw VIPS laatst zeggen dat hij iedere dag alle kleuren groente op zijn bord wilde. Why? Niet omdat hij aan dwangneuroses lijdt (nou ja... toch wel een beetje misschien), maar omdat je daarmee verzekerd bent van een bord vol met alle voedingsstoffen die je nodig hebt om fit, gezond en energiek te worden/ blijven. Zo zag hij er niet uit overigens. Eerder afgepeigerd, gestresst en een tikje hysterisch. Maar hij leek het allemaal ook wel uiterst serieus te nemen. Dat doe ik vanzelfsprekend niet.
Nieuwsgierig als ik ben, googelde ik het wel natuurlijk. En daar stuitte ik op een aantal geinige wetenswaardigheden. Je hebt namelijk 6 kleuren groenten en fruit. De kleuren vertegenwoordigen een aantal generieke eigenschappen. De Planteneter leek me een betrouwbare bron. Als je niets anders eet, dan moet je er wel veel verstand van hebben. En freaky genoeg zijn om tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met al die bollen, knollen, fruitjes en groenten. Volgens de Planteneter moet je groen, geel, oranje, rood, paars en blauw (paars en blauw zijn er samen eentje) en wit op je bord hebben.
Als je het helemaal exact wil lezen moet je het artikel van de Planteneter even lezen, maar voor de nonchalante gezondheidsfreaks doe ik het even in a nutshell. Groen heeft een zuiverende en voedende werking. Geel is goed voor je bloeddruk en werkt ontgiftend. Oranje zorgt voor een goede weerstand, een goed gezichtsvernogen en is een weldaad voor huid, tanden, botten en speelt een belangrijke rol in de groei van kinderen. Rood heeft een remmende werking op kanker (volgens deze vriendelijke Planteneter dus he, ik heb nergens verstand van!) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Paars en blauw beschermen tegen vrije radicalen en verhogen dus je immuunsysteem. Daarnaast hebben ze een gunstige invloed op hersenen en geheugen. Note to self: bosbessenstruik in de tuin planten. En tot slot hebben we wit. Ben je aan een natuurlijke antibioticakuur toe? Dan moet je wit eten. En nee, geen mayo. Iets planterigs dus. Of een champignon. Het helpt de bloeddruk ook te verlagen. Zou Robert S. ook meer moeten doen.
Nieuwsgierig als ik ben, googelde ik het wel natuurlijk. En daar stuitte ik op een aantal geinige wetenswaardigheden. Je hebt namelijk 6 kleuren groenten en fruit. De kleuren vertegenwoordigen een aantal generieke eigenschappen. De Planteneter leek me een betrouwbare bron. Als je niets anders eet, dan moet je er wel veel verstand van hebben. En freaky genoeg zijn om tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met al die bollen, knollen, fruitjes en groenten. Volgens de Planteneter moet je groen, geel, oranje, rood, paars en blauw (paars en blauw zijn er samen eentje) en wit op je bord hebben.
Als je het helemaal exact wil lezen moet je het artikel van de Planteneter even lezen, maar voor de nonchalante gezondheidsfreaks doe ik het even in a nutshell. Groen heeft een zuiverende en voedende werking. Geel is goed voor je bloeddruk en werkt ontgiftend. Oranje zorgt voor een goede weerstand, een goed gezichtsvernogen en is een weldaad voor huid, tanden, botten en speelt een belangrijke rol in de groei van kinderen. Rood heeft een remmende werking op kanker (volgens deze vriendelijke Planteneter dus he, ik heb nergens verstand van!) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Paars en blauw beschermen tegen vrije radicalen en verhogen dus je immuunsysteem. Daarnaast hebben ze een gunstige invloed op hersenen en geheugen. Note to self: bosbessenstruik in de tuin planten. En tot slot hebben we wit. Ben je aan een natuurlijke antibioticakuur toe? Dan moet je wit eten. En nee, geen mayo. Iets planterigs dus. Of een champignon. Het helpt de bloeddruk ook te verlagen. Zou Robert S. ook meer moeten doen.
Al die kleuren; het zal wel. Ik vind het er vooral gezellig uit zien en heel erg lekker. Yum! |