#dag110: 12 Tips om mindful te eten
![]() |
Lieve kleine Aardje, wees maar niet bang hoor. Ik ga je niet opeten! |
- Sluit voor het eten je ogen en neem een moment om dankbaarheid te tonen voor het eten op je bord, voor waar het eten vandaan komt en voor wie erop heeft gezwoegd in de keuken.
Oké, dit druist totaal tegen mijn gevoel in. Ik denk niet dat het de bedoeling van mindful is om dingen te doen waar je je niet goed bij voelt, maar let's give it a shot. Lieve aardbeitjes, dankjewel dat ik jullie zometeen mag opeten. Het feit dat ik tegen jullie praat, doet me geen goed. Nu lijkt het net of jullie levende wezentjes zijn. Of echte Aardjes uit Het regent gehaktballen 2. Gatver, nu ik daar aan denk moet ik bijna huilen. Ik kan toch geen Aardjes op gaan eten? Eigenlijk hoef ik jullie nu niet meer. Wow, dit is echt een effectief middel om niet meer te eten! Nooit gedacht dat het zo simpel zou zijn! - Weet waar je eten vandaan komt, hoe het is gekweekt of geproduceerd, en wie het bereid heeft. Weten waar je eten vandaan komt geeft je meer waardering voor wat er op je bord ligt.
Deze moet ik even op me laten inwerken. Hij klinkt simpel, soort van logisch zelfs, maar ik weet niet hoe letterlijk ik het moet nemen. Volstaat de aanduiding 'Nederland' op de verpakking van mijn Aardjes? Of maak ik me er dan te makkelijk vanaf? En moet ik er conclusies aan verbinden? Moet ik sugarsnaps uit Kenia vanaf nu bijvoorbeeld weren? Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom dat een idee zou zijn. Uit vers- en milieutechnisch oogpunt. En ook omdat je geen enkel zicht hebt op hoe die dingen daar groeien en geoogst worden. Hmm... dit behoeft meer uitzoekwerk. - Zie koken als een manier om jezelf te voeden; op lichamelijk maar ook op geestelijk niveau.
Praten met mijn voedsel doet mijn geestelijke gesteldheid geen goed. Ik ben niet gewend mijn gesprekspartners op te eten. Weet niet hoe het met jullie is, maar met deze regel ben ik snel klaar. - Eet zonder afleiding. Maak een bewuste keuze om niet de tv aan te zetten, de krant te lezen of je instagram feed te bekijken. Als je een tafel deelt met anderen, probeer minder te kletsen of durf zelfs te genieten in stilte. Vrij van alle afleiding proef je je eten pas echt.
Lijkt me heerlijk. Eten zonder afleiding. Over een jaar of 18 misschien, als de jongens het huis uit zijn. - Wees aanwezig in het moment en zet al je zintuigen open. Bekijk je eten, raak het aan, neem de geur op. Neem bewust hele kleine hapjes. Voel je eten in je mond, merk de verschillende texturen op en proef hoe de smaken zich blijven ontwikkelen.
Dat is dus echt raar. Mijn vriendin doet dit echt. En het zorgt ervoor dat jij misschien een ultieme smaaksensatie ervaart, maar iedereen om je heen is zijn eetlust verloren tegen de tijd dat jij je eerste hap hebt doorgeslikt. - Kauw goed. We hebben de neiging om snel te eten, maar een goede spijsvertering begint eigenlijk al in de mond. Door goed te kauwen kun je je eten veel makkelijker verteren, maar het wordt voor je lichaam ook gemakkelijker om voedingsstoffen op te nemen. Als je langer kauwt, heb je bovendien sneller een bevredigd gevoel waardoor je minder eet en beter kunt luisteren naar wat je lichaam echt nodig heeft.
Heb ik vaker gelezen en al zó vaak geprobeerd! Ik las een keer dat je iedere hap minimaal 20 keer moet kauwen. In Amber volgens mij. Plausibel verhaal en ik geloof ook echt dat het z'n vruchten afwerpt, maar je moet wel zo godvergeten zen zijn om de tijd te nemen om ieder hap 20 keer te kauwen. En dat ben ik dus niet. Helemaal niet zelfs. Duurt me veel te lang allemaal. - Zie je maaltijd als een cadeautje voor jezelf. Dek je eettafel, gebruik je favoriete borden, doe kaarsjes aan. Behandel jezelf zoals je mensen behandelt die je bij jou thuis voor een maaltijd uitnodigt. Zelfs als je alleen eet.
Get. Real.
En bovendien ben ik de slechtste gastvrouw ever. Ik vergeet mensen drinken aan te bieden, heb nóóit op tijd bedacht wat we gaan eten en zit alleen maar te kletsen. Hard werken is het; bij mij komen eten. Gelukkig voor onze gasten heb ik een man die wat dat betreft mijn opposite is. Als hij er niet is dan balen de mensen. Laatst vroeg een vriendin me fijntjes: "Nou, zal ik de catering dan maar verzorgen bij gebrek aan Reijer?". Dat dus. Best erg. En vooral als je dan je andere aanwezige vriendinnen een zucht van verlichting hoort slaken. Ik blijf gewoon heel vaak tegen mezelf zeggen dat ik andere kwaliteiten heb. - Eet alleen wanneer je honger hebt. Niet uit verveling, stress of onrust.
Ja, ook een goeie. Als ik dat onder de knie zou hebben schreef ik deze blog nu niet. - Schep niet te veel eten op je bord, zodat je alleen eet wat je nodig hebt en niet meer dan dat. Je kunt altijd later nog meer opscheppen.
Hè hè, eindelijk eentje die ik wel al doe. Ik mag dan een enorme lekkerbek zijn, maar ik ben niet van de enorme porties. Ik ben meer van eet-de-hele-dag-door-type. Zie vorig punt. - Stop met eten als je een verzadigd gevoel hebt, maar eigenlijk al daarvoor. Als je een vol gevoel hebt, heb je eigenlijk al te veel gegeten.
Hara hachi bun-me, zeg ik. Helemaal onder de knie. - Onderzoek je food cravings en begrijp wat er achter schuilt. Als je verlangt naar iets zoets, kan het bijvoorbeeld zijn dat je te weinig koolhydraten eet, maar ook dat je 'zoetheid' mist in andere delen van je leven. Misschien neem je wel veel te weinig tijd voor jezelf.
Dat laatste is een ding dat zeker is. Te weinig koolhydraten. Ehm... Nee, daar kan het 'm niet in zitten. En ik mis ook geen zoetheid in de rest van mijn leven; sweetness all over the place here. Ik probeer wel een verband te ontdekken tussen mijn cravings en de momenten op de dag, emoties die ik heb, voeding die ik daarvoor heb gegeten en zo voort. Dat doe ik nu een week. Het lijkt iets te maken te hebben met situaties waarop ik vroeger zou zijn gaan roken. Als je even vast zit in je inspiratie, of als je tegen iets op zit te hikken en uit zit te stellen. Dat soort dingen. Het is wel goed om daar meer inzicht in te krijgen. Misschien helpt het als je die momenten van te voren al signaleert en dan een alternatief voor eten kunt bedenken. Theoretisch gezien dan. Maar dat valt wel een beetje onder het kopje raw chocolate versus Tony Chocolony. - Leer je lichaam beter kennen en begrijp wat je nodig hebt om jezelf fit en gezond te voelen. Je lichaam weet precies wat het nodig heeft en geeft dat heel goed aan. Volg je intuïtie en eet waar jij je goed bij voelt. Skip voedingsmiddelen waar je chagrijnig of moe van wordt of waar je een opgeblazen gevoel van krijgt.
Of waarvan je je een moordenaar gaat voelen bij alleen al de gedáchte dat je het op gaat eten. En de cirkel is rond.
Concluderend: Er zitten een paar open deuren in. Waarheden als een koe. Met het echte mindful-deel kan ik wederom niet zo veel. Ik begin wel echt steeds meer een grote lijn te ontdekken in al die voedingstheorieën die ik inmiddels heb gelezen. Grappig om te zien hoe het me in eerste instantie juist verwarde en ik door de bomen het bos niet meer zag; alles leek elkaar tegen te spreken en ik snapte écht niet meer wat ik nou juist wel of niet moest doen. Nu lijken dingen steeds meer op hun plek te vallen en zie ik in bijna alles wat ik lees op hoofdlijnen wel hetzelfde terug. Alleen de uitvoering nog wat strakker onder de knie krijgen.